Vi mår bra av frukt. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter tre frukter per dag*. 

Genom våra leveranser direkt till din arbetsplats har ni alltid har tillgång till fräsch och smakfull frukt.

Väldigt många studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Skyddet kan bero på olika ämnen i växterna, som fiber, folat/folsyra, karoten, lykopen, vitamin C och antioxidanter, och hur de samverkar*.

Genom att erbjuda personalen frukt på arbetsplatsen kan alltså arbetsgivaren bidra till personalens välmående och hälsa.

* Källa: Livsmedelsverkets webbplats, http://www.livsmedelsverket.se

 

Vi mår bra av att äta frukt!

Nedan följer en redogörelse för en del av alla nyttiga substanser som finns i frukt. Författare: Anitha Risberg, Medicine Dr i Fysiologi

C-vitamin
Frukt innehåller antioxidanter. Ett exempel på det är C-vitamin. Antioxidanter finns mycket i citrusfrukter, såsom apelsin, clementiner, citron, lime, grapefrukt. När vi lever och andas får vi i oss livsviktigt syrgas. Vi kan inte leva utan syrgas, men samtidigt så bildas även fria syreradikaler som en produkt av att vi andas. Dessa kan skada blodkärlens celler och andra celler, men om antioxidanter finns så kan de binda till fria syreradikaler. När de binder till syreradikaler så skadar de oss ej. Den största antioxidanten får vi när vi sover av det kroppsegna Melatoninet. Men de tillförda antioxidanterna är mycket viktiga. Får vi ej i oss antioxidanten C-vitamin kan vi få skörbjugg, (blödande tandkött).

Vitamin C behövs för att proteinet kollagen, som finns i huden, ska bildas normalt. Vitamin C behövs som reducerande medel då molekylärt syre används för att hydroxylera prolin och lysin så att kollagenfibrerna skall kunna korslänkas till varandra. Allvarlig brist av vitamin C leder således till att mängden kollagen i bindväven minskar och blir av dålig kvalitet. Kollagen finns i blodkärl och hud.

Betakaroten
Betakaroten omvandlas till A-vitamin i kroppen – men bara om kroppen behöver det! Betakaroten har därför samma goda effekter
som A-vitamin, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor, men du riskerar inte att överdosera. Det är bra eftersom för stora doser av A-vitamin inte är nyttigt.

Antioxidanter
Antioxidanter är alla substanser som förebygger eller avslutar kemiska kedjereaktioner där fria radikaler ingår.  Substanser som har dessa egenskaper kan donera eller ta upp elektroner utan att själva omvandlas till reaktiva fria radikaler. Andra exempel på antioxidanter är vitamin E (tokoferoler), vitamin C, riboflavin, karotenoider och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner. Livsmedel som är naturligt rika på vitamin E och C, beta-karoten, lykopen, lutein  och selen är utmärkta källor. Även zink, mangan och koppar är bra, då de ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Bra exempel är äpplen. Citrusfrukter, är andra färgstarka alternativ, som är rika på karotenoider – en grupp fettlösliga antioxidanter.

Även flavonoider och andra fenoliska ämnen fungerar som antioxidanter. Dessa finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin. Kryddor som kanel och chili kan också boosta antioxidantförrådet i kroppen. Sen finns även antioxidanten polyphenoler i den röda druvans skal.

Pektin – bra för matsmältningen
Pektin är ett gelébildande ämne som finns naturligt i bär och frukter, men i varierande mängd. Det finns rikligt i vinbär, lingon, hallon, syrliga äpplen och citrusfrukter. Dessa lämpar sig därför väl för sylt och gelé. Andra frukter som jordgubbar, blåbär, körsbär, plommon och rabarber har låg halt och behöver därför tillskott om. Pektin i magen är bra. I pektinet kan miljögifter fastna och föras ut utan att stöta vid magtarmkanalväggarna. Pektinet kapslar in.

Hur påverkas kroppen och själen av att man äter frukt?
(Immunförsvar? Energi? Välmående? Hälsa-bristsjukdomar?)

De flesta frukter innehåller få kalorier och mycket vatten, men innehåller många viktiga vitaminer och mineraler.

Själen påverkas av det färgglada hos frukter, dessutom kopplar kroppens sinnen till njutning och känslohjärnan och lustsystemet. Bättre energi i frukt än bullar och kakor.

Slutsatsen är att frukt är nyttigt! – Ät minst två frukter om dagen.

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”.
Det är bra att äta en varierad kost så alla näringsämnen intas. Frukt är en viktig del i detta. Livsmedelverket rekommenderar oss att äta mer grönsaker, frukter och bär.